top of page

יצירה

מגיד

המגיד נפתח במילה 'הא', שתרגומה הוא - 'זה'. (בדומה לאופן בו מצביעים על פסח מצה ומרור בסוף מגיד). בהגדות רבות מילה זו בולטת.

נכין לליל הסדר, את דף ההגדה הפותח את  המגיד ובו נאייר את המילה 'הא'. 

ארבע כוסות

יצירה לילדים צעירים- ניקח ארבע כוסות חד פעמיות, ובעזרת חומרים שנמצאים בבית (טושים, מדבקות, קיסמים, גלילי נייר טואלט וכו') כל ילד יעטר כוס אחת. את הכוסות ניתן לשים כקישוט ועיטור על שולחן הסדר.

מצה

בעקבות המצה ניצור בסגנון "דלות החומר" (סגנון אמנותי שהיה נהוג בארץ בשנות השישים-שמונים) נתייחס לזבל שנוצר במהלך הנקיונות- צעצועים ישנים, בגדים, גלילי נייר טואלט, וכל מה שעולה על דעתכם כחומר גלם באמצעותו ניצור אובייקט פיסולי. הנושא יכול להיות פתוח, וחומר הגלם הוא זה שמוביל את העשייה ואת החיבורים בין האלמנטים.

צפון

נצייר ציור בסגנון 'הציור השבועי לילד' מידיעות אחרונות. נצלם ונחלק אותו לילדים במהלך ליל הסדר- איפה אפיקומן? ניתן לעשות קיצור דרך, לקחת ציור קיים ולהשתיל בתוכו את האפיקומן, (מצה) אפשר גם לתת לילדים הקטנים לצבוע אותו.

עבדים היינו

נקרא את השיר 'בא' של בלה שור, באיזה עבדות אני נמצא? לאיזה חרות הייתי רוצה להגיע? האם יש בידי דבר שאוכל לעשותו? נצייר את המחשבות האלו...

בֹּא / בלה שור

בָּאתִי אֶל פַּרְעֹה
וְאָמַרְתִּי לוֹ
שַׁלְּחֵנִי מֵעַבְדוּת לְחֵרוּת
הוּא הִסְתַּכֵּל בִּי
עָנָה לִי בְּקֹשִׁי
מָה רְצוֹנְךָ מִמֶּנִּי
בְּיָדְךָ הַדָּבָר
לַעֲשׂוֹתוֹ

(מתוך: הלילה הזה כולו שירה)

קדש

לילדים צעירים- נקריא את הקידוש בקול ונחפש בטקסט שני שמות נוספים לחג הפסח (חג המצות, חג החרות-זמן חרותינו), נספר לילדים על השם הנוסף - חג האביב. ניקח דף גדול נחלק אותו לארבע, ועל כל חלק נצייר את מאפייני החג לפי השמות השונים.

ארבעת הבנים

דיוקן עצמי בארבעה אופנים- כיצד כל אחת מהדמויות מתקיימת בתוכי?

והיא שעמדה

יצירה בעקבות הדמויות העומדות בפיוט- ציור מופשט /איור/ קומיקס. כיצד הדמויות עומדות? כיצד הן נראות? מה מערכת היחסים ביניהם? וכו'. (כדאי להביא את היצירה לשולחן הסדר)

חייב אדם לראות את עצמו

נשתמש בטוש מחיק, ונצייר בבוקר את תווי הפנים שלנו שמשתקפים במראה. במהלך היום נתבונן בתווי הפנים במראה ונוסיף להם או נשנה אותם בהתאם לתחושות (מומלץ בצבעים שונים). ננסה לחשוב מה גורם לנו להרגיש ביום יום שלנו כאנשים 'בני חורין' ומה גורם לנו להרגיש 'עבדים'. נבחן האם הפנים משקפות את התחושות שלנו.

דיינו

יצירה בעקבות המקומות הנזכרים בפיוט - הכנה של מפה שמתארת את מסעות בנ"י לפי המסופר בפיוט.

מרור

"וספר זאת רבינו לומר: שזיכוך הגוף בא במרירות, אולם האדם חושב שתמיד יהיה רק המרירות, על כן בורח תיכף. אולם אם מחכה מעט וסובל מעט המרירות מזיכוך גופו, אז מרגיש אחר כך כל מיני חיות ותענוג." (מעשה ממרור, רבי נחמן, מתוך הספר כוכבי אור).

 הצעה ליצירה בעקבות דברי רבי נחמן: נצייר באופן מופשט משהו שגורם לי לתחושת מרירות, לאחר מכן נוסיף על היצירה עוד אלמנט (קו, כתם, צורה וכו') המסמלים את תחושת העונג היכולה אולי לצמוח מאותה מרירות.

שולחן עורך

נבשל או נתכנן יחד את המאכלים לערב החג, ניתן להכין תפריט כתוב ולהניח אותו על השולחן בתחילת שולחן עורך. התפריט גם יכול להיות מאוייר וצבוע ו/או עם חידות ובדיחות משפחתיות.

יחץ

בזמן סידור הבית לפסח נחפש את הדברים החצויים- גרביים שאין להן זוג, קופסה בלי מכסה ועוד.. נבחר נציג מכל אחד מהחצויים וניצור מהם יחד מקום למצה החצויה.

מגיד

יצירת קטניות :)
נבחר אחד מסיפורי יציאת מצריים ונכין תמונה שלו מקטניות.

ניתן לשטח פלסטלינה על קרטון ולהטביע את הקטניות בתוכה (מעין פסיפס). 

bottom of page